KOBİ’ ler için Dijital Dönüşüm



Dijital Dönüşüm hep büyük firmaların gündeminde olan, sadece büyük projelerle hayata geçirilen bir kavram olarak düşünülüyor. Ancak bu algı son derece yanlış. KOBİ’lerin geleceğe daha güvenli bakabilmeleri, daha rekabetçi olabilmeleri ve müşterilere ile daha sıkı ilişkiler kurabilmeleri için dijital dönüşüm kaçınılmazdır. Üstelik KOBİ’ler büyük şirketlere oranla daha dinamik oldukları için bu dönüşüm onlar için çok daha kolay olacaktır."

Üstelik toplandığımız, konuştuğumuz tüm KOBİ’ler dijital dönüşüm kavramına yabancı değil, birçoğu işlerini dijitalleştirmeye başlamış ancak konuya bütünsel yaklaşımı tam olarak uygulayamamış durumda. Aslında bu durum KOBİ’lerin dijital dönüşüm evrimini hayata geçirmelerini çok daha fazla kolaylaştırmaktadır.

Dijital Dönüşümün Tanımı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte işlerin yapılış biçimi, uygulamalar, müşterilerle kurulan ilişkilerin biçimi de değişmiştir. Pazar dinamikleri de buna uygun olarak değişmektedir. Bu değişen iş ve Pazar dinamiklerine uyum sağlamak için işletmeler kendi iş süreçlerini teknolojiyi en verimli kullanacak biçimde değiştirmeleri gerekmektedir. İşte bu değişim tam anlamıyla “Dijital Dönüşüm’ dür.

Mevcut yatırımlarım çöpe mi gidiyor ?

Bugün kadar her KOBİ yazılım yatırımları, sunucu yatırımları yapmıştır. Hatta web sitesi için de bir yatırım mutlaka yapılmıştır. Ancak bu iş süreçlerinizi daha iyiye getirmek, gelişen teknolojiye uyum sağlamak için yeterli olmadığı gibi bir engel de değildir. Mevcut yatırımlarınızı koruyarak dönüşüm sağlayabilirsiniz. Günümüzde yazılımların birbirleriyle konuşması, entegre çalışması son derece kolaylaşmıştır, hatta dijital dönüşümün ada odaklarından biri tam da budur. Bu olanak da size birden çok etkili yazılımı bir arada entegre olarak kullanmayı ve şirketiniz için en yüksek verimi almanızı sağlar.

Önemli olan kullandığınız yazılımlar iş süreçlerinizin tamamını kapsıyor mu? Birçok işi yazılımların dışında excel dosyalarla mı tamamlıyorsunuz? Müşterinizle daha iyi, daha dinamik ve daha kişisel ilişki kurabiliyor musunuz? Departmanlarınız arasındaki iletişim işlerinizin yavaşlamasına neden oluyor mu? Bir işin tamamlanma süresi geciktiğinde ne zaman haberiniz oluyor? Yazılımlarınız birbiriyle konuşuyor mu? Günümüzde nesneler bile birbiriyle konuşurken, sizin şirket içi iletişiminiz ya da tedarikçi ve müşterilerle iletişiminiz yeteri kadar dinamik mi?

Bu sorular gibi yüzlerce soru üretmek ve bunlara çözüm sağlamak “dijital dönüşüm” dür ve bu dönüşüm getireceği konfora, işgücü tasarrufuna ve dinamizme göre aslında hiç de pahalı değildir ve bu dönüşüm gelecekte varlığımızı sürdürmek için yapılması gereken bir zorunluluktur.

Dijital Transformation Kobi

Dijital dönüşüm bir ekip işidir ve doğru ekiple çalıştığınızda hiç de zor olmadığını göreceksiniz. Burada ortaya çıkan soru doğru ekibi nasıl bulacağınızdır. Dijital dönüşüm danışmanlığını saymazsak aslında Dijital dönüşüm stratejisini oluşturacak ve uygulamaya koyacak ekip sizin kendi ekibinizdir. Bütün çalışanlarınız bu dönüşümden etkileneceğine göre hemen hepsi bu ekibin bir parçasıdır ve aktif olarak dönüşüm çalışmasına katılmalıdır.



O halde birlikte yapacağımız işe nasıl ve nereden başlamalıyız?

Her şeyden önce departman bazında işletme içindeki iş akışlarını çıkarmak, fonksiyonları listelemek, birbirleri arasındaki iletişim noktalarını saptayarak tümleştirmek ve ölçeklendirmek gereklidir. Bu işlemler gerçekleşince elinizde işletmenizin her zaman başvuracağınız, geliştirebileceğiniz detaylı ve kapsamlı bir dokümantasyonu da olacaktır. Eğer bunu başarabilirseniz şirketiniz büyüdükçe gelişen ve değişen gereksinimlere de yanıt verebileceksiniz ve bu sağlıklı büyümeyi doğuracaktır.


Sonuç olarak “Dijital Dönüşüm” teknolojinin bütün olanaklarından yararlanılarak işletmenizin iş süreçlerini kesintisiz, tutarlı, etkin ve tümleşik olarak düzenlemenizi sağlayacaktır. Unutmayın dijital dönüşüm bir kerelik yapılacak bir işlem değil, şirketinizin yaşam biçimine entegre bir işlemdir ve her gün yaşayarak evrilecektir, bir işletme kültürü haline gelecektir.


Yorum Yapın
Ad

Soyad

Email

Mesaj

Demo Talep Edin
Ad

Soyad

Email

Mesaj