e-Ticaret Nedir ?

e-Ticaret alt yapısını kurarken nelere dikkat edilmeli ?



Günümüzde e-Ticaret bir ürünün internet üzerinden birçok kanalı kullanarak satmak anlamındadır. Evet e-ticaret sokak dükkanlarının sattığı her şeyi internet ortamına taşımaktadır. Peki biz de bu kanalın içine girmek istiyorsak ya da zaten içindeysek ve verim alamıyorsak neler yapmamız gerekli? Nelere dikkat etmemiz gerekli?

Teknik altyapı önemli olduğu kadar lojistik altyapı da çok önemlidir. Satacağınız ürünlerin tedariği, depolanması, paketlenmesi, satıştan sonra kargo ile gönderilmesi hepsi ama hepsi çok önemli ve üzerinde titizlikle durulması gereken konulardır. Ama önce bütün bu yatırımlarımızın boşa gitmemesi için iyi bir satış ağı, iyi bir satış organizasyonu kurmamız gerekli.

e-Ticaret yaparken kullanacağımız araçlar nelerdir ?

Öncelik tabii ki kendi mağazamız.

Güvenli bir altyapısı olan, artan trafiğe yanıt verecek ve kolay alışverişe olanak sağlayacak bir web sitesi. Bu konuda alternatifimiz oldukça fazla. Bütçemiz yeterli ise bir teknoloji firması ile anlaşarak tamamen kendimize özgü bir web sitesi yaptırabiliriz ya da daha ekonomik bir yol olan birçok tedarikçiden satış hazır bir web sayfası paketi alabiliriz. Ancak önemli olan güvenilir bir web sayfasının trafiğini artırmaktır ve bu da uzun bir süreci kapsayacaktır. Bu konu tamamen ayrı bir konu olup başka bir yazıda detaylı olarak incelenecektir.

Günümüzde şirketler satış ve pazarlama çalışmalarında, hizmet ve ürün sağlayıcılarla iletişimde ve en önemlisi müşteri ile iletişim için email dışında, Facebook, Instagram, WhatsApp, Skype, Twitter gibi araçları büyük bir yoğunlukla kullaıyorlar. İşte burada kendi kendinize sorabileceğimiz en önemli soru şudur :

- Sözü edilen sosyal medya iletişim araçlarını şirketimin iş süreçleri içinde entegre olarak kullanabiliyor muyum ?
- Yoksa her bir sosyal medya aracını etkin kullanıyorum ama bunları işimle direk olarak ilişkilendirmeyerek bu iletişim yöntemlerinden yeterli olarak verim alamıyor muyum ?
- Bu iletişim yöntemlerinden ne kadar verim elde ettiğimi net olarak göremiyor muyum ?


Kendi mağazamız sadece web sitemizden oluşmaz, kendi mağazamızı oluşturan birçok araç daha vardır. Instagram, Facebook, Youtube, Twitter ve mağazamıza, konseptine uyabilecek birçok sosyal medya platformunu kullanabiliriz. Ancak bu konuda çok dikkatli olunmalı ve planlı hareket edilmelidir

Kendi Web sitenizi ve web sitenizin yanında yer alacak sosyal medya platformlarını bir kar topu gibi düşünün. Biz onu yuvarladıkça büyüyecek, güçlenecek ve verimli olacaktır. Ama bu önceden de sözünü ettiğimiz gibi bir süreçtir ve ilgi gösterilmesi gereken bir süreçtir.

Ancak kendi mağazamız daha emekleme aşamasındayken ve satışlarımız daha düşükken biz yine de satış yapabiliriz, hatta çok yoğun satış ciroları elde edebiliriz.
Bunun içinde birçok fırsat ve bir çok iş ortağı vardır:

eTicaret-Nedir

Pazaryerleri (marketplace) yüksek teknoloji ve reklam yatırımları ile çok yüksek miktarlarda satış yapabilen platformlardır. Ürünlerimizi çok yüksek miktarlarda ve güvenle satacağımız ama bir o kadar da maliyetlerimize dikkat etmemiz gereken satış ortaklarımızdır. Pazaryerlerinde satışa sunacağımız ürünlerin maliyetini hesaplarken çok dikkat etmeliyiz; pazaryeri komisyonu, reklam gideri, kargo gideri gibi giderleri dikkatle hesaplamazsak günün sonunda zarar bile edebiliriz. Tabii ki bu parametrelere iade ve değişiklik oranlarını da hesaplayarak, bu işlemlere harcayacağımız tutarları da eklememiz gereklidir.


Pazaryerleri sözünü ettiğimiz gibi güçlü satış ortaklarıdır ve koşullarını, kurallarını iyi bildiğimiz zaman işimizi çok büyütebilecek olanakları bize kazandırabilirler. Her pazaryerinin çalışma koşulları farklı olduğu için planlarımızı her pazaryeri için ayrı ayrı yapmakta fayda vardır.


Son olarak sözünü etmek istediğimiz satış ortakları ise Instagram Influencerlardır. Instagram Influencerlar yüksek takipçi sayılarıyla Instagram platformunda kitleleri etkileyen kişilerdir. Özellikle bir ürüne kampanya yapmak istediğinizde etkileşim oranı yüksek influencerlar ile çok başarılı satışlar elde edebilirisiniz. Bu konuda kendiniz iletişime geçebileceğiniz gibi birçok influencer ajansı ile de başarılı çalışma yapabilirsiniz.


Özet olarak her işte başarı ile başarısızlık kardeştir. Bu konuya yatırım yapacaksanız mutlaka şirket içinde bir departman kurmalı ve danışmanlık almanızı tavsiye ederiz. Doğru adımlar atmak ve e-Ticaret yapısını doğru kurmak hayalimizin de ötesinde başarıları getirecektir.


Yorum Yapın
Ad

Soyad

Email

Mesaj

Demo Talep Edin
Ad

Soyad

Email

Mesaj