facebook

Pazaryerlerinde Maliyetlerin Takibi



2020 yılında Pazaryerlerinin (Marketplace) e-Ticaret içindeki işlem hacimleri inanılmaz yükselmiş ve sektörde büyük ciro payını pazaryerleri elinde tutar duruma gelmiştir.

2019 yılında yıllık 1.36 milyar olan sipariş sayısı 2020 yılında %68 artışla 2.26 milyar siparişe yükselmiştir.GÜNDE 6 MİLYON SİPARİŞ Bunun sonucunda pazaryerlerinde mağazası olan şirketlerin de işlem hacimleri yükselmiş, günlük aldıkları sipariş sayıları da artmıştır. Geçen yıl bir günde 10 sipariş alan bir mağaza bu yıl bir günde 17 sipariş alacaktır.(eTicaret.gov.tr)

Günlük sipariş sayıları yükseldikçe bu siparişlerin yönetilmesi, müşteriye sevk edilmesi ve maliyetlerin takip edilerek otomatik kar zarar hesaplarının yapılması da zorlaşmaktadır.

Bir de her pazaryerinin farklı farklı kuralları, farklı maliyet kalemleri olduğunu kabul edersek işlemler manuel olarak takip edilemez duruma gelmektedir.

PAZARYERLERİ MALİYET GİDERLERİ


Her pazaryerinin farklı kuralları olsa da maliyetleri genel başlıklar altında inceleyebiliriz. Siparişin maliyetini formül halinde yazarsakMaliyet = Ürün Alışı + Komisyon + Masraflar (Fee-Reklamasyon vb) + Kargo gideri + (ürün iade oranına göre kargo ve diğer masraflar)+işletme gider payı

Her şeyden önce pazaryerinin satılan üründen aldığı bir komisyon oranı vardır. Bu oran ürünün kategorisine göre değişir. %5-%25 arasında değişen bu oranı satış fiyatınızı oluşturmadan önce mutlaka net olarak bilmelisiniz.

Hepsiburada, N11, Gittigidiyor gibi pazaryerlerinde komisyon oranının üstüne eklenen çok olmayan ama yine de maliyet oluşturan masraflar adını verebileceğimiz giderler vardır. N11 de bu oran (Fee olarak adlandırılıyor) binde 8 iken, Hepsiburada da işlem başına sabit olarak 1,18 TL olarak belirlenmiştir (Fee olarak adlandırılıyor). Ancak burada dikkat edelim iade veya değişimlerde sipariş başına işlem adedi birden fazla olduğu için bu tutar da birden fazla olarak yansıtılmaktadır. Gittigidiyor da ise Satış Destek Bedeli olarak %3 e kadar yükselen bir ek maliyet alınmaktadır. Trendyol ve Amazon da bu ek maliyetler alınmamaktadır.

Kargo giderleri de siparişlerde hatırı sayılır bir maliyet tutmaktadır. Ancak pazaryerlerinin kargo anlaşmalarını kullanırsak bu maliyetleri ciddi oranda düşürebiliriz. Özellikle Trendyol ve Hepsiburadanın düşük ücretli siparişler için (50 TL altı ve 30 TL altı) sunduğu fırsatlarla bu konuda büyük avantajlar elde edilebilir.

Tabii ki ürünümüzün iade ve değişim oranına göre yaptığımız masraflar ve dönüş kargo maliyetlerini de hesaba katarsak tüm maliyetleri düşünmüş olacağız ve kar-zarar hesabı yaparken yanlış yapmayacağız.

Son olarak dönemsel oluşan işletme masraflarını aldığımız sipariş sayısına indirgeyeceğimiz bir masraf tutarını da her siparişe eklersek spiariş başına gerçek kar-zarar rakamlarını elde edebiliriz.

Birçok kategoride ürün satan bir mağaza isek, günden güne artan satış hacmimizle bu maliyetleri manuel takip etmemiz olanaksız duruma gelecektir. O zaman bu sorunu nasıl çözebiliriz ?ÇÖZÜM : ŞİRKET İLE UYUMLU MALİYET ENTEGRASYONU

Sözü edilen tüm pazaryerlerinin API entegrasyonları mevcuttur. Bu API leri kullanarak bir çok entegrasyon firması çözümler üretmektedirler.
Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bir durum vardır :
Birincisi bir çok entegrasyon firmasında maliyet entegrasyonu mevcut değildir.
İkincisi, maliyet entegrasyonu olsa bile size net ve kullanışlı bilgi sunamamaktadırlar.

Bir kaç uygulama örneği ile ne demek istediğimizi açıklayalım.


Trendyol-Maliyet

Trendyol pazaryerinde gerçekleşen bu işlemde 3599 TL ye satılan bir ürüne 107.97 TL komisyon gideri ve 146,32 TL kargo gideri oluştuğu görünmektedir. Kargo teslimat işlemi 25.02.2021 tarihinde gerçekleşmiş, Trendyoldan tarafımıza ödeme de 16.03.2021 tarihinde gelmiştir.


Hepsiburada-Maliyet

Hepsiburada pazaryerinde gerçekleşen bu işlemde 7127 TL ye satılan bir ürüne 615.37 TL komisyon gideri eklenmiş ve bu komisyondan 323.00 TL indirim yapılmıştır. (Bu hepsiburadanın kendi özel uygulamasıdır. Ürünü indirme sokarak indirim tutarını kendi karşılamaktadır.) Ayrıca 555,40 TL kargo gideri oluştuğu görünmektedir. Hepsiburada bu işleme ayrıca 1,18 TL işlem gideri eklemiştir. Kargo teslimat işlemi 08.03.2021 tarihinde gerçekleşmiş, Hepsiburadadan tarafımıza ödeme de 22.03.2021 tarihinde gelmiştir.


n11-Maliyet

n11 pazaryerinde gerçekleşen bu işlemde 1490 TL ye satılan bir ürüne 119.20 TL komisyon gideri ve 42,87 TL kargo gideri oluştuğu görünmektedir. Ayrıca n11 bu sipariş için 11,92 TL lik işlem bedeli yansıtmıştır. Kargo teslimat işlemi 20.02.2021 tarihinde gerçekleşmiş, n11den tarafımıza ödeme de 26.02.2021 tarihinde gelmiştir.


Püf Noktası maliyet entegrasyonunun sizin şirket iş süreçlerinize uyumlu olarak yapılması ve gerekirse muhasebe programınıza kadar entegrasyonların tamamlanmasıdır. Bu konuda geliştirilecek çözüm şirketinizin geleceği için çok önemli rol oynayacaktır. AKILLI UYGULAMALARLA SATIŞ FİYATI TAHMİNİ


Maliyetlerin düzgün yönetilmesinin yanı sıra günümüzde birçok yazılım, siz yazılımı kullandıkça öğrenen bir yapıya sahiptir. Bu özelliklere son günlerde yapay zeka özellikli yazılımlar adı verilmektedir. Aslında burada uygulanan yöntem son derece basit ve anlaşılırdır. Sistem sizin siparişlerinizi işledikçe bu siparişlerle ilgili tüm detay bilgiye sahip olmaktadır. Bu ürün için ne kadar komisyon ödendi, kargo bedeli ne kadar tuttu, ek masraflar var mı, ödeme kaç günde geldi gibi birçok detay bilgiyi istatistiki olarak arka planda tutmaktadır.


Bu tip sistemler siz daha ürün satış fiyatını belirleme aşamasındayken size olası tüm maliyetleri göstererek en az satış fiyatının ne olması gerektiği konusunda size yol gösterebilmektedirler.

Team entegrasyon ekibi dijital dönüşüm projeleri kapsamında tüm entegrasyon çalışmalarında şirketinize maksimum uyum ve maksimum fayda konusunda çalışmaktadırlar.


Yorum Yapın
Ad

Soyad

Email

Mesaj

Demo Talep Edin
Ad

Soyad

Email

Mesaj