e-Ticaret Nedir ?
e-Ticaret alt yapısını kurarken nelere dikkat edilmeli ?
Günümüzde e-Ticaret bir ürünün internet üzerinden birçok kanalı kullanarak satmak anlamındadır. Evet e-ticaret sokak dükkanlarının sattığı her şeyi internet ortamına taşımaktadır. Peki biz de bu kanalın içine girmek istiyorsak ya da zaten içindeysek ve verim alamıyorsak neler yapmamız gerekli? Nelere dikkat etmemiz gerekli?
Teknik altyapı önemli olduğu kadar lojistik altyapı da çok önemlidir. Satacağınız ürünlerin tedariği, depolanması, paketlenmesi, satıştan sonra kargo ile gönderilmesi hepsi ama hepsi çok önemli ve üzerinde titizlikle durulması gereken konulardır. Ama önce bütün bu yatırımlarımızın boşa gitmemesi için iyi bir satış ağı, iyi bir satış organizasyonu kurmamız gerekli.
e-Ticaret yaparken kullanacağımız araçlar nelerdir ?
Öncelik tabii ki kendi mağazamız.
Güvenli bir altyapısı olan, artan trafiğe yanıt verecek ve kolay alışverişe olanak sağlayacak bir web sitesi. Bu konuda alternatifimiz oldukça fazla. Bütçemiz yeterli ise bir teknoloji firması ile anlaşarak tamamen kendimize özgü bir web sitesi yaptırabiliriz ya da daha ekonomik bir yol olan birçok tedarikçiden satış hazır bir web sayfası paketi alabiliriz. Ancak önemli olan güvenilir bir web sayfasının trafiğini artırmaktır ve bu da uzun bir süreci kapsayacaktır. Bu konu tamamen ayrı bir konu olup başka bir yazıda detaylı olarak incelenecektir.
Günümüzde şirketler satış ve pazarlama çalışmalarında, hizmet ve ürün sağlayıcılarla iletişimde ve en önemlisi müşteri ile iletişim için email dışında, Facebook, Instagram, WhatsApp, Skype, Twitter gibi araçları büyük bir yoğunlukla kullaıyorlar. İşte burada kendi kendinize sorabileceğimiz en önemli soru şudur :
- Sözü edilen sosyal medya iletişim araçlarını şirketimin iş süreçleri içinde entegre olarak kullanabiliyor muyum ?
- Yoksa her bir sosyal medya aracını etkin kullanıyorum ama bunları işimle direk olarak ilişkilendirmeyerek bu iletişim yöntemlerinden yeterli olarak verim alamıyor muyum ?
- Bu iletişim yöntemlerinden ne kadar verim elde ettiğimi net olarak göremiyor muyum ?
Kendi mağazamız sadece web sitemizden oluşmaz, kendi mağazamızı oluşturan birçok araç daha vardır. Instagram, Facebook, Youtube, Twitter ve mağazamıza, konseptine uyabilecek birçok sosyal medya platformunu kullanabiliriz. Ancak bu konuda çok dikkatli olunmalı ve planlı hareket edilmelidir
Kendi Web sitenizi ve web sitenizin yanında yer alacak sosyal medya platformlarını bir kar topu gibi düşünün. Biz onu yuvarladıkça büyüyecek, güçlenecek ve verimli olacaktır. Ama bu önceden de sözünü ettiğimiz gibi bir süreçtir ve ilgi gösterilmesi gereken bir süreçtir.
Ancak kendi mağazamız daha emekleme aşamasındayken ve satışlarımız daha düşükken biz yine de satış yapabiliriz, hatta çok yoğun satış ciroları elde edebiliriz.
Bunun içinde birçok fırsat ve bir çok iş ortağı vardır: